Meer dan 50 jaar ervaring

Eigen landelijke service

Onderdeel van

Horecakoelingen onderhouden in de zomer: ben jij er klaar voor?

Met het zomerseizoen voor de deur is het raadzaam om jouw horecakoelingen goed te onderhouden; zo bespaar je energie en verleng je de levensduur.

Tijdens de warmere maanden van het jaar worden horecakoelingen zwaar belast en kan de warmte buiten de koelkast, vriezer of cel ertoe leiden dat de temperaturen binnenin stijgen. Dit kan leiden tot bedorven voedsel en een onaangename geur in je horecakeuken en eetgelegenheid. In deze blog zullen we je enkele tips geven om de horecakoelingen in de zomer goed te onderhouden.

 

Horeca koelingen onderhouden condensor

Reinig de condensor van de koeling

Eén van de belangrijkste stappen bij het onderhouden van je horecakoelingen is het schoonhouden van de condensor. Dit is het onderdeel van de koeling dat verantwoordelijk is voor het afvoeren van warmte uit het apparaat. Als de condensor vuil is, kan warmte niet goed worden afgevoerd en kan het apparaat oververhit raken.

  • Maak de condensor regel matig schoon met een borstel of stofzuiger om vuil en stof te verwijderen. Dit voorkomt dat stof in de ventilator terecht komt, reinig de condensor van beneden naar boven.
  • Schijn na afloop met een zaklamp op de condensor om te controleren of al het stof echt goed weg is.

Het goed schoonhouden van de condensor levert al snel een besparing op van 15% of meer op het energieverbruik. Daarmee voorkom je energieverspilling en het is beter voor de portemonnee.

horeca koelingen onderhouden rubber

Controleer en onderhoud de rubbers van je horecakoeling

Een andere belangrijke stap is het controleren van de deurrubbers. Deze rubbers sluiten de koeling of vriezer af en voorkomen dat koude lucht ontsnapt en warme lucht de koeling binnendringt. Als de deurrubbers beschadigd of versleten zijn, kan er lucht ontsnappen en kan de temperatuur in het apparaat stijgen.

Controleer regelmatig of de deurrubbers nog goed sluiten en vervang ze indien nodig. De rubbers van de koelingen zijn door Bouter bij de jaarlijkse controle gecheckt, controleer voor de zomer of je rubbers nog volledig in tact zijn zonder scheuren of ontbrekende stukjes. Waar nodig kun je de rubbers zelf makkelijk vervangen. Zo voorkom je onnodige condensvorming en energieverspilling.

horecakoelingen onderhouden zomer checklist

Houd de temperatuur in de gaten

Het is belangrijk om de temperatuur in je horecakoeling regelmatig te controleren, vooral tijdens de warme zomermaanden. Als de temperatuur te hoog is, kan dit leiden tot bedorven voedsel en een onaangename geur in je keuken en eetgelegenheid. Plaats een thermometer in de koelapparatuur en controleer de temperatuur minstens één keer per dag.

Reinig de binnenkant regelmatig

Naast het schoonmaken van de condensor, is het belangrijk om de binnenkant regelmatig schoon te maken. Verwijder voedselresten en maak de planken en lades schoon met een mild reinigingsmiddel en warm water. Dit helpt niet alleen om de koeling of vriezer schoon te houden, maar ook om de levensduur van het apparaat te verlengen.

Laat de koelapparatuur jaarlijks onderhouden

Ook is het aan te raden om de horecakoelingen jaarlijks te laten onderhouden door Bouter. Wij kunnen de koeling grondig inspecteren en eventuele problemen opsporen voordat ze ernstig worden. Zo voorkom je onverwachte uitval en verspilling van voedsel. Wel zo duurzaam!

horecakoelingen onderhouden zomer personeel

Handige tips voor horecapersoneel om met de koeling om te gaan

  • Zorg dat je personeel de koeling na sluitingstijd direct bijvult voor de volgende dag. Als dit pas op de dag zelf gebeurt, bestaat de kans dat de producten nog niet op de juiste temperatuur zijn wanneer de gast gaat bestellen.
  • Wijs het personeel erop om de deur van de koeling zorgvuldig te sluiten. Duw de deur dicht, i.p.v. gooien. Als de deur op een kiertje blijft staan, trekt de warme lucht naar binnen en blijft de verdamper door koelen waardoor de kans toeneemt dat deze invriest.
  • Probeer het aantal deuropeningen van de koeling zoveel mogelijk te beperken. Probeer meerdere bestellingen te combineren zodat je de deur slechts één keer hoeft te openen en er zo min mogelijk warmte binnen de koeling komt.

Conclusie

Het onderhouden van je horecakoelingen in de zomer is van groot belang om ervoor te zorgen dat je apparatuur optimaal blijft werken. Houd de condensor schoon, controleer de temperatuur regelmatig, houd de deuren gesloten en laat je koelapparatuur minstens één keer per jaar onderhouden door een professionele monteur. Zo kun je energie besparen en de levensduur van je apparatuur verlengen.

Wil je meer informatie over koel- en vriesapparatuur? Of ben je op zoek naar andere oplossingen voor slimme apparatuur? Klik op de links.