Energie-investeringsaftrek

Update 2020

Keuze voor energiezuinige grootkeukenapparatuur nog aantrekkelijker

Bedrijven die willen investeren in energiezuinige grootkeukenapparatuur kunnen vanaf 1 januari 2020 wederom rekenen op fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit voordeel kan oplopen tot wel 45 procent aftrekbare kosten van de fiscale winst bovenop de gebruikelijke afschrijving. De Nederlandse Overheid investeert in 2020 meer in duurzaam koken door de focus op het terugdringen van CO2-uitstoot. Het budget voor de EIA bedraagt -net zoals in 2019- 147 miljoen euro.

Welke grootkeukenapparaten komen in aanmerking?

Energiezuinige bedrijfsmiddelen die zijn opgenomen in de Energielijst 2020 komen in aanmerking voor subsidie. Dat zijn onder andere de volgende grootkeukenapparaten en -technieken: laagdebiet afzuigkap, koude- of warmteterugwinningssysteem uit ventilatielucht, snelloopdeur voor koel- of vriescellen, energiezuinig afzuigsysteem, inductie bak- of kookplaat, inductie frituurtoestel, energiezuinige koel- en/of vriesinstallatie, heetgasontdooisysteem, energiezuinige professionele koel- of vrieskast, transkritische CO2 koel- en/of vriesinstallatie, energiezuinige (vaat)spoel-of (vaat) wasmachine en elektrische ovens.

In 2020 zijn infrarood salamander met pandetectie en de warmtebrug voor horeca en grootkeukens toegevoegd aan de Energielijst.

Duurzaam koken beloond met EIA tot 2024
In het Klimaatakkoord ligt de focus op CO2-reducerende maatregelen. Daarin is de warmte-infrastructuur een belangrijk onderwerp. Ondernemers die kiezen voor duurzame apparaten en technieken in grootkeukens die op de Energielijst staan, kunnen daarom vanuit de EIA veel ondersteuning verwachten. Tijdens Prinsjesdag in 2018 werd al bekend gemaakt dat de EIA-regeling tot 2024 wordt verlengd.

Meer informatie en het aanvragen van de Energie-investeringsaftrek voor grootkeukenapparatuur vind je op het kennisplatform http://www.grootkeuken.nl

Fiscaal voordeel

energiebesparende
grootkeukenapparatuur

Diverse grootkeukenapparatuur komt voor 2019 in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit betekent in feite dat de belastingdienst meebetaalt aan de aanschaf van de door jou beoogde grootkeukenapparatuur binnen jouw bedrijf. Maar dat is niet de enige winst. Omdat deze minder energie verbruikt, krijg je ook nog eens een lagere energienota. Kortom, dubbel voordeel!

De EIA is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wanneer je als ondernemer gebruik maakt van de EIA kun je 45% van de investeringskosten van in dit geval de grootkeukenapparatuur aftrekken van de fiscale winst, bovenop de jouw gebruikelijke afschrijving. Ook betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Tel uit je winst!

Welke producten

komen in aanmerking

De energielijst op internet

Op de website www.rvo.nl/eia van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vind je de energielijst 2019. In deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA. Ook vind je er informatie over de werking van de regeling en kun jij je via de website aanmelden voor de EIA-nieuwsbrief. Daarnaast bevat de website een digitaal aanmeldingsformulier. Alleen met dit formulier kun je jouw EIA-aanvraag indienen!

Voowaarden

om in aanmerking
te komen voor EIA

Uiteraard gelden er algemene voorwaarden voor het in aanmerking komen van de energie-investeringsaftrek.
De belangrijkste vermelden wij hierbij:

  • U bent ondernemer en inkomsten- of vennootschapsbelastingplichtig.
  • Non-profit organisaties en particulieren hebben geen recht op EIA.
  • Wel is het mogelijk om indirect gebruik te maken van de EIA via een leaseconstructie, waarbij de eigenaar (lessor) van het apparaat (die moet dan wel ondernemer zijn) EIA kan aanvragen.
  • Aanvraag moet binnen 3 maanden na de opdracht zijn gemeld.
  • Investering moet aan de specifieke eisen van de actuele energielijst voldoen.
  • Het totale bedrag aan energie-investeringen moet tenminste €2.500, per kalenderjaar zijn.
  • Het bedrijf maakt winst in de volgende zes jaren of heeft in de laatste 3 jaar winst gemaakt.
  • Je hebt eHerkenning nodig om een melding te doen in het eLoket van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Voor eenmanszaken, maatschappen  of vennootschappen onder firma volstaat Digid. In het eLoket van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen. Je kunt een eHerkenningsmiddel aanvragen via rvo.nl/eLoket of direct via www.eHerkenning.nl. Voor een EIA melding heb je betrouwbaarheidsniveau 1 nodig. Het kan een paar dagen duren voor je jouw inloggegevens  binnenkrijgt, houd daar rekening mee, zodat je niet te  laat bent met melden.
  • Wanneer een investering niet onder een van de specifieke bedrijfsmiddelen is omschreven, kun je deze investering melden onder een van de generiek omschreven bedrijfsmiddelen. Deze zijn te vinden aan het begin van categorie A t/m D, onder de codes 310000, 410000, 320000, 420000, 340000, 440000 en 450000. In dit geval dient de energiebesparing te worden aangetoond.