Meer dan 50 jaar ervaring

Eigen landelijke service

Onderdeel van

Dark kitchen concept: wat is het?

Je hebt het vast al eens voorbij zien komen, een dark kitchen concept. Maar wat is eigenlijk een dark kitchen?

Dark kitchens, ook wel bekend als ghost kitchens of cloud kitchens, zijn in opkomst in de horeca. Dit zijn keukens die uitsluitend gericht zijn op het bezorgen van eten, zonder dat er een fysiek restaurant aanwezig is. Dark kitchens zijn vaak gevestigd op afgelegen locaties, zoals industrieterreinen, waar de huur lager is en er meer ruimte is om meerdere keukens onder te brengen. In deze blog gaan we dieper in op het dark kitchen concept en hoe het de horecasector zal gaan veranderen.

Wat is een dark kitchen concept?

De opkomst van dark kitchen concepten is voornamelijk te danken aan de groeiende vraag naar bezorgmaaltijden en de veranderende consumentenbehoeften. Steeds meer mensen bestellen eten online en willen hun favoriete gerechten thuisbezorgd krijgen. Als iemand thuis met bijvoorbeeld  familie wat lekkers wilt bestellen, is er vaak discussie wat het gaat worden. Omdat er bij een dark kitchen diverse maaltijden worden bereid, is dit niet nodig. Er kan worden gekozen wat je maar wilt, van sushi tot hamburgers en van een vegan curry tot aan een heerlijk oosters gerecht. Dit houdt in dat jij als ondernemer meerder foodconcepten kunt voeren, wat ervoor zorgt dat de gast volledig in zijn behoefte wordt voorzien.

Dark kitchens bieden jou als restaurantondernemer de mogelijkheid om de omzet te verhogen zonder te hoeven investeren in een fysieke locatie, waardoor de kosten laag blijven.

Hoewel de opkomst van dark kitchens vele voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen. Het ontbreken van een fysieke locatie kan bijvoorbeeld leiden tot minder zichtbaarheid en minder direct contact met de klanten.

Al met al lijkt het erop dat de opkomst van dark kitchens de horeca zal blijven veranderen. Het biedt nieuwe mogelijkheden om te groeien en tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van de consument.

concept dark kitchen beginnen

Hoe werkt een dark kitchen?

Een dark kitchen werkt anders dan een traditioneel restaurant. In plaats van een menu samen te stellen voor dine-in gasten, richt een dark kitchen zich op het bereiden van maaltijden voor afhaal- en bezorgservices. Dit betekent dat ze zich concentreren op het efficiënt bereiden van maaltijden en het zo snel mogelijk bezorgen bij de klant.

Dark kitchens zijn vaak voorzien van hoogwaardige apparatuur, zoals industriële fornuizen, friteuses en ovens, die het mogelijk maken om in grote hoeveelheden te koken. Dit stelt dark kitchens in staat om efficiënt te werken en meer bestellingen te verwerken dan een traditioneel restaurant. Waar er in de zorg juist minder gesproken wordt over ‘grote gaarkeukens’, zijn bij dark kitchens deze juist weer in opkomst. Bouter heeft meerdere ziekenhuizen en zorginstellingen voorzien van zo’n type keuken.  Bekijk hier een aantal van onze referenties. 

Wat zijn de voordelen van een dark kitchen?

Het dark kitchen concept biedt veel voordelen voor horecaondernemers.

  • Een van de grootste voordelen is de lagere kosten. Dark kitchens hebben geen restaurantgedeelte, de gerechten worden tenslotte enkel bezorgd. Dit betekent dat de huur en overheadkosten veel lager zijn dan bij een traditioneel restaurant.
  • Een ander voordeel is de mogelijkheid om zich te richten op het bezorgen van maaltijden. Door te werken met bezorgservices zoals Uber Eats of Thuisbezorgd, kunnen dark kitchens een breder publiek bereiken dan een traditioneel restaurant. Dit biedt ook de mogelijkheid om te werken zonder een eigen bezorgservice, wat veel kosten en logistieke uitdagingen met zich meebrengt.
  • Ook is het een voordeel dat het bereik van het restaurant wordt vergroot. Zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de locatie van hun restaurant. In plaats daarvan kunnen ze zich richten op het aanbieden van bezorgmaaltijden aan klanten die buiten hun gebruikelijke bezorggebied vallen.
  • Tot slot biedt het dark kitchen concept de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende soorten keukens en menu’s zonder de risico’s die gepaard gaan met het openen van een nieuw restaurant. Dit kan resulteren in meer creatieve gerechten en nieuwe culinaire ervaringen voor klanten. Bij Bouter hebben we diverse professionele keukenapparatuur in het assortiment.

Verschillende soorten dark kitchen concepten

Er zijn meerdere dark kitchen concepten in uitvoering:

Multi-concept dark kitchen

Hierbij worden verschillende soorten gerechten bereid, vaak met een gemeenschappelijke keuken.

Single-concept dark kitchen

Dit is een dark kitchen die zich richt op het bereiden van één soort gerecht of product, zoals hamburgers, sushi of pizza.

Commissary kitchen

Dit is een gedeelde keuken waar verschillende foodservicebedrijven hun gerechten bereiden en distribueren, dit zijn met name catering services.

Franchise dark kitchen

Dit is een dark kitchen die deel uitmaakt van een franchisebedrijf en werkt volgens de regels en procedures van dat bedrijf.

Virtuele dark kitchen

Dit is een keten van dark kitchens die allemaal dezelfde merknaam hebben en vergelijkbare gerechten bereiden.

Hybride dark kitchen

Dit is een combinatie van een traditioneel restaurant en een dark kitchen, waarbij de nadruk ligt op online bestellingen en thuisbezorging.

Pop-up dark kitchen

Dit is een tijdelijke dark kitchen die vaak op verschillende locaties opduikt om nieuwe gerechten of concepten uit te proberen.

Conclusie

Het dark kitchen concept is een relatief nieuw fenomeen in Nederland, maar het wint snel aan populariteit. Het biedt restaurants de mogelijkheid om hun winstmarge te verhogen en hun bereik te vergroten, terwijl klanten kunnen genieten van meer culinaire opties en meer gemak. Met de groeiende populariteit van online voedselbestelplatforms zal het dark kitchen concept waarschijnlijk alleen maar groeien in de toekomst.