Meer dan 50 jaar ervaring

Eigen landelijke service

Onderdeel van

10 stappen om je eigen restaurant te beginnen

Als je van plan bent om een eigen restaurant te beginnen, zijn er veel stappen die je moet nemen. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent, hebben wij hier een artikel over geschreven. Hieronder vind je 10 stappen die je kunnen helpen bij het beginnen van je eigen restaurant, hotel of (grand)café.

horeca beginnen

1. Onderzoek andere restaurants

Voordat je begint met het openen van een restaurant, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de markt en de concurrentie in de omgeving. Je moet weten wat voor soort restaurants er al zijn en wat voor soort eten ze serveren. Jij wilt hierin natuurlijk onderscheidend zijn.

 

2. Kies de juiste locatie

Ten tweede kies je een locatie die past bij het soort restaurant dat je wilt openen. Het moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor je gasten en afhankelijk van het type gast beschikken voor voldoende parkeergelegenheid. Neem hierin ook mee wat je zou willen uitgeven aan huur en inrichting.

 

3. Schrijf een businessplan

Schrijf een uitgebreid businessplan voor je restaurant. Hierin staan je visie, doelstellingen, financiële plannen, marketingstrategieën en operationele procedures. Als je niet weet hoe je dit moet aanpakken, staan er tal van voorbeelden op internet.

 

4. Regel de financiering voor je restaurant

Niet geheel onbelangrijk; bepaal de financieringsbronnen en maak een budget. Houd rekening met de kosten voor  huur, inrichting, personeel, voorraad, marketing, vergunningen en verzekeringen.

horeca benodigdheden keuken

5. Registreer je restaurant en vergunningen

Registreer je restaurant bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zij kunnen je ook helpen met de benodigde vergunningen, belastingregistratie en het verkrijgen van verzekeringen.

Welke vergunningen heb je nodig?

Dat is afhankelijk van het type restaurant dat je gaat beginnen.

  • Drankvergunning: Als je alcohol wilt schenken in jouwrestaurant heb je deze vergunning nodig. Ook moet je voldoen aan de drank- en horecawet.
  • Exploitatievergunning: In sommige gemeentes heb je deze vergunning nodig.
  • Terrasvergunning: Wil je graag een terras bij je restaurant openen, dan heb je daar in de meeste gemeenten een vergunning voor nodig.
  • Omgevingsvergunning: Als je restaurant niet binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan ligt, kun je een uitzondering aanvragen. Mocht je ook nog een aanbouw willen, dan heb je ook een omgevingsvergunning bouwen nodig.

 

6. Kies een menu voor je restaurant en stem hier je keuken(apparatuur) op af

Kies een concept dat past bij je visie en doelgroep. Je kunt een keuken zelf ontwerpen, maar dit ook uitbesteden aan Bouter. Wij helpen je hier graag bij, van ontwerp (tekening) tot aan een compleet opgeleverde professionele keuken. Bovendien is het belangrijk dat je goed service en onderhoud uitvoert op de keukenapparatuur; dit komt de levensduur van de apparatuur ten goede. Daarbij is dit ook duurzaam.

7. Huur personeel of neem het zelf in dienst

Huur ervaren en betrouwbare medewerkers voor de keuken, de bediening en andere functies. Zorg er daarnaast voor dat ze de juiste training krijgen en voldoen aan alle vereisten voordat je je restaurant opent.

 

8. Doe inkopen en zorg voor voorraadbeheer

Maak een lijst van alle benodigde ingrediënten en apparatuur. Zorg voor efficiënt voorraadbeheer om ervoor te zorgen dat er altijd genoeg voorraad is. Met name voor de opening van je restaurant, want dit is de eerste indruk. Ons moederbedrijf Sligro Food Group helpt je graag bij het vinden van het juiste foodconcept, assortiment en de juiste merken voor jouw budget.

Slim inkopen kan zeker helpen om kosten te besparen. Denk aan seizoensgebonden producten of het inkopen van bulkhoeveelheden om inkoopvoordeel te behalen.

horeca promoten

9. Promoot je restaurant

Ontwikkel een marketingplan en maak gebruik van sociale media en andere kanalen om je restaurant te promoten. Bied ook speciale aanbiedingen aan en organiseer evenementen om de naamsbekendheid te vergroten. Heb je hier hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar ideeën? Ook hier kan Sligro bij helpen.

 

10. Monitor je prestaties

Tenslotte, analyseer de prestaties van je restaurant regelmatig en pas waar nodig je operationele procedures aan om de efficiëntie en winstgevendheid te optimaliseren. Wees altijd bereid om je menu, interieur, personeel of marketingstrategieën aan te passen om aan de behoeften van je gasten te voldoen. Om beter te presteren, heeft Bouter diverse slimme oplossingen bedacht om het maximale uit je horecakeuken te halen.

 

Hopelijk heb je naar aanleiding van dit artikel, voldoende informatie om aan de slag te gaan met het openen van jouw restaurant!